De Bijrijder No. 1

 

De Bijrijder, No. 1

Als je er toch altijd naast zit…             

 

Ik ben een bijrijder, en eerlijk gezegd een zeer tevreden bijrijder. Bijrijders zijn namelijk de baas. Links, rechts, rechtdoor, of nu meteen omdraaien! Waar gaan we wel stoppen, waar gaan we niet stoppen. Zowel onze route als ons doel ligt in mijn handen. Wat kan ik daarvan genieten! Laat de bestuurder maar stoer aan het stuur zwengelen, of zich zorgen maken over een mogelijk wakker wordende sleeping policeman (de Britse uitdrukking voor een verkeersdrempel). Ik vind het meer dan prima zo.

Via dit platform wil ik zo nu en dan iets schrijven over het vak bijrijderschap. Achteraf gezien was het verslag van onze Alpenstrasse tour de première van De Bijrijder. Dat smaakte mijns inziens naar meer!

We beginnen met een essentieel bijrijder- issue. Namelijk de vraag: zit m’n haar wel goed?

 

De keus voor het juiste hoofddeksel, oftewel hoofdtooi, is hiervoor van uiterst belang.                 
De vraag die doorslaggevend is – word je er blij van?
Waarom zou je überhaupt in een Morgan gaan rijden als je er niet met een brede glimlach in zit?
Kijk dus vooral naar je glimlach als je je hoofdtooi uitzoekt.
Bijvoorbeeld, hier word ik zelf blij van: een olijke bloemetjes bucket hat,
gescoord bij mijn favoriete Nederlandse museum Singer Laren.

 

 

Daarnaast is de functie natuurlijk ook van enig belang. De bedoeling van de hoofdtooi is dat het haar van de bijrijder niet een verwilderd vogelnest wordt als gevolg van de snelheidsovertredingen van je bestuurder. Desalniettemin wil je toch op een plezierige manier de elementen ondergaan, beetje wind, beetje zon, beetje regen maar niet te veel!! Deze blootstelling aan de elementen zal je bestuurder verwoorden als het authentieke Morgan gevoel. Enfin.

 

 

 

Pas dan komen enige praktische bijrijderschap overwegingen aan bod. Immers, plezier komt in de Morgan altijd voor de praktische aspecten! Het belangrijkste punt om een weloverwogen praktische beslissing te maken is: blijft de hoofdtooi zitten als de auto rijdt? Of verlies ik hem met de eerstvolgende hobbel, of waait hij ergens in de berm van de A2?

 

Een hulpmiddel biedt hier uitkomst. Bijvoorbeeld, een vrolijke lanyard, oftewel neklint, zoals deze. Zeker als je kiest voor een petje als hoofdtooi, is een lanyard handig. Denk wel aan je veiligheid – de lanyard moet wel een veiligheidssluiting hebben, die los gaat als de lanyard ergens achter blijft hangen.

 

 

Last but not least, moet de bijrijder ook denken aan multifunctionaliteit.                                                                                       
Ruimte is er nooit in overvloed in de Morgan, dus overweeg compacte and multi-inzetbare hoofdtooisels.
Een colsjaal, of nekwarmer, kan dan ook uitkomst bieden.
Deze modieuze en sportieve “stretch tubes” kunnen op talloze manieren worden ingezet om niet alleen de nek warm te houden,
maar ook het haar op zijn plek te houden.
Bij de recente “Mooi Drenthe”- rit heb ik een early adopter gespot aan het werk in het damestoilet,
behendig het haar volledig weg te werken in haar colsjaal, gevouwen in de vorm van een envelop.
Klasse! En voor iedere outfit is er wel een patroontje te vinden om blij van te worden!

 

 

 

 

Na deze overweging, nog een belangrijke esthetische vraag voor de fashionista’s die in ons allen sluimeren. Als je uit de Morgan stapt, hou je de hoofdtooi dan op? Of juist niet?

We komen daar wel op een later tijdstip op terug, gelijk met overwegingen betreffende de keus voor een geschikte winterse hoofdtooi.

Maar eerst gaat deze bijrijder nog genieten van een paar zomerse ritten!

Marja Zonnevylle