Verslag Alpenstrasse Tour 2024

Exclusief te gebruiken door MSCCH leden. Niet voor verkoop of verdere uitgaven!

In vier Morgans met zeven enthousiaste deelnemers hebben we recent een negendaagse rit gereden in Duitsland, in een sneltreinvaart langs de Romantische Straße, de AlpenStraße en de WeinStraße. Eerlijk gezegd was het een snuffelstage om een volgende keer verder te kijken en te genieten van elk van deze prachtige gebieden.

Dit verslag is puur ter inspiratie voor je eigen reis, met onze positieve en negatieve tips.

Wij hebben uitvoerig gebruik gemaakt van de geweldige en zeer betaalbare pdf gidsen van Reisroutes , namelijk de Romantische Straße, de Duitse AlpenStraße  en de Roadtrip Duitse Wijnroute. Deze gidsen geven net wat meer informatie over minder bekende plekjes en hebben leuke en diverse tips over extra uitjes. Ook de Marco Polo kaart 1:200,000 van Vorarlberg & Tirol etc. kwam goed van pas. Heerlijk om na een uitgebreid Duits ontbijt over de kaart te hangen!

Bijna alle hotels zijn via de website Booking geboekt, overzichtelijk en alles op een plek. Het avondeten is voor zover mogelijk in het hotel zelf gereserveerd, of op advies van het hotel elders geboekt. Met een taxi als het te ver lopen is.  Ook lekker makkelijk want na een lange dag toeren wil je niet WEER in die Morgan toch? Of eigenlijk wel?

Het meest belangrijke voor een geslaagde groepsreis is natuurlijk een fijn gezelschap!

Dag 1  : Een HÉÉÉÉÉL eind rijden op Duitse snelwegen dus verwacht een paar STAUS

Startpunt in Limburg, in ons geval Sittard.

4:00 rijtijd (=tijdsduur zonder stoppen) van Sittard tot Marktheiden, 360 km.

Rijtijd: duidelijk is dat dit het minimum is en totaal onhaalbaar in een groep, geen rekening houdt met plaatselijke omstandigheden, noch met eventuele navigatiefoutjes.

Neem gerust een factor 1.5 aan voor een meer realistisch tijdsbeeld!

Lunch en touristische stop: Limburg an der Lahn . Prachtig!  Zo veel te zien! Gebruik Parkeerhaus Westliche Altstad, en je bent zo de binnenstad in!

Hotel & Weinhaus Anker: Kolpingstraße 7/11, 97828 Marktheiden

Prima hotel met uitstekend restaurant. Marktheiden wel aardig, maar niet zo schilderachtig als verwacht. Wel lekker rustig. Te overwegen om in Wertheim am Main te blijven – dat ziet er mooi uit, maar ook weer drukker. En ben je meteen op de Romantische Straße!

 

Dag 2: De noordelijk helft van de Romantische Straße, tot iets ten noorden van Augsburg.

Zie https://www.romantischeStraße.nl/ voor uitgebreide route informatie.

4:00 rijtijd van Marktheiden tot Thierhaupten, 234 km.

Genoeg tijd om te genieten van de route EN van mooie plekjes! Kies bv twee dorpjes om meer uitgebreid te ontdekken – meer dan twee stops met een groep werkt minder goed- en bij voorkeur wat kleinere en minder bekende plekjes!  

 

De noordelijke helft van de Romantische Straße

Het logo en de route staat bijna overal goed aangegeven

Vanaf Werhteim am Main , deze prachtige route langs de Tauber richting Tauberbischofsheim.

Route tip: kies altijd de weg met de meeste bochten! Die is bijna altijd het mooiste, en in ieder geval het leukste voor de Morganeers!

  • Te Werhteim am Main gaan we de Main rivier over, dan na 2e brug LINKS het dorpje in richting Tauberbischofsheim

In Tauberbischofsheim werd in 735 een nonnenklooster gesticht door bisschop Bonifacius, en de stad kreeg haar oorkonde tussen 1237 en 1245.

Daarna volgen we de Romantische Straße voor een koffie stop te Bad Mergentheim

De oude stad Bad Mergentheim ligt tussen de Main en de Tauber. De marktplaats is omzoomd met vakwerkhuizen, waarvan sommige uit de 16e eeuw dateren.

Een lunch stop en rondwandeling te Röttingen. We hadden veel verwacht na de beschrijving – “een klein dorp, met minder dan 2.000 inwoners, maar hier zijn vele historische bezienswaardigheden. Het dorp beschikt nog steeds over een groot deel van de oorspronkelijke 17e-eeuwse vestingmuren en 7 van de oorspronkelijke 14 wachttorens”.  Maar teleurstellend – een geval van iets te enthousiaste restauratie? Het heeft echter wel dit plaatje van onze 4 fotomodellen opgeleverd!

 

Vanaf Röttingen gaan we naar het oosten naar Creglingen (helaas is op maandag de prachtige Herrgottskirche gesloten – anders moet je hier echt stoppen!). Dan door naar het overbekende en oh zo mooie Rothenburg ob der Tauber. Even weg van de Romantische Straße voor een bijzondere blik op Rothenberg, vanaf de Tauber naar boven kijkend. Aanrader!

 

Wij slaan de toeristische wandeling door Rothenburg deze keer over

  • Blijf langs de Tauber rijden, en laat Rothenburg letterlijk links liggen.
  • Na brug over Tauber, linksaf naar Taubertalweg  – kijk even op kaartje hieronder!
  • Na Doppelbrücke, linksaf naar St1022, Nördlinger Str.
  • Volg richting Insingen en Gebsattel om weer terug op de Romantische Straße te komen

Vervolg de Romantische Straße langs de schattige dorpjes Feuchtwangen,  Dinkelsbühl, Nördlingen, Harburg en Donauwört . Volgende keer zullen we in Dinkelsbüh stoppen! Een omleiding recht door het stadje is een een Happy Little Accident, om de cult schilder Bob Ross te citeren. Wij genieten van de auto tour, en andere toeristen genieten van onze stoet – win-win!

 

Dinkelsbühl, gelegen aan de zuidelijke rand van de Frankische Hoogvlakte en aan de rivier de Wörnitz, is een archetypische stad langs de Romantische Straße. Net als Rothenburg ob der Tauber en Nördlingen, is het een zeldzaam voorbeeld van een Duitse middeleeuwse ommuurde stad.

 

Ook voor de volgende keer: Nördlingen. Dit ligt in de krater die door een meteoor zo’n 14,5 miljoen jaar geleden is ontstaan. Vanaf de top van de Sint Joriskerk is de kraterring duidelijk zichtbaar. De krater is een van de meest bestudeerde ter wereld en de Amerikaanse astronauten ondergingen hier een geologische training voordat ze naar de maan gingen.

 

Hotel Klostergasthof:  Augsburger Str. 3, 86672 Thierhaupten.

Deze locatie hadden we in eerste instantie puur gekozen omdat we dan dichtbij de Autobahn wilden zijn om de volgende dag richting Alpenstraße te gaan. Echter, wat een bijzonder hotel in een 400 jaar oud kloostergebouw een smaakvolle en comfortabele combinatie van oud en nieuw.  Het restaurant had ruhetag, maar we hebben heerlijk en gezellig en betaalbaar gegeten bij het nabijgelegen Griekse restaurant Taverna Acropolis.

 Dag 3: Via snelweg naar de oostelijke kop van de  Alpenstraße

Zie https://www.deutsche-alpenstrasse.de/de/startseite  voor uitgebreide route informatie.

De gehele Alpenstraße – ja, we willen het helemaal rijden – maar niet in één dag!

 

Beide borden zijn zeldzaam langs de route, behalve in Bergtesgaden en Füssen.

Zorg voor een goede kaart als je de route trouw wil uitrijden 

2.30 rijtijd van Thierhaupten tot Ramsau b. Berchtesgaden. 250 km.

Het plan was om dit stuk  ’s ochtends te rijden en dan ‘s middags de Rossfeld Panoramastraße te nemen.

Echter twee keer niet! Giga stau op A8 tussen München en Salzburg, door vrachtwagen die dwars over alle rijbanen lag. De A8 dus geheel afgesloten. Dan is Google Maps voor huidige verkeerssituatie onmisbaar, plus de gedetailleerde Marco Polo kaart (1:200,000 van Vorarlberg & Tirol) om een mooie alternatieve route uit te zoeken. We maken er het beste van, en overal is wel iets moois te zien!

Dus hebben we door het verslechterde weer ook de Rossfeld Panoramastraße overgeslagen. Erg handig – er is een webcam op de website, dus kun je makkelijk zien hoe het uitzicht is boven op de route! Volgende keer gaan we ervoor!

Hotel Alpenhotel Beslhof: Hinterseer Straße 45, D 83486 Ramsau b. Berchtesgaden

Prachtige locatie dichtbij de Hintersee. MAAR: Het hotel zelf is niet veel bijzonders. Al hadden we gereserveerd voor het avondeten, ook hier was het ruhetag. Met wat porren de receptie bewogen om een restaurant voor ons te reserveren, inclusief taxi heen en terug.  Al heeft het restaurant van Haus Sonnenbichl een weids uitzicht, het eten was maar matig, met een onsmakelijke rode wijn met een homeopathisch alcohol percentage.

😔  

Dag 4: Alpenstraße van Ramsau tot Tergensee
3:30 rijtijd van Ramsau b. Berchtesgaden tot Bad Wiessee, 185 km.

Maar eerst een ochtend uitstapjes: een rondje  Hintersee, dan een boottocht op de Königssee

Hintersee.

Königssee

Allebei prachtig! Op de Königssee kozen we voor retour naar de Sint-Bartholomeüskerk. Reken op ca 3 – 4 uur, van-achter-het-auto- stuur tot terug achter-het-auto-stuur. Je kunt de boottocht van tevoren online reserveren. Of stuur een vooruitgeschoven post naar de (ongeveer 45 min.) lange wachtrij om kaartjes te kopen. Lekker geluncht naast de Sint-Bartholomeüskerk en genoten van het prachtige uitzicht! 

Ook weer een dag waarop de plannen continue moeten worden gewijzigd! Daarvoor is een WhatsApp groep onmisbaar, om nieuwe routes door te geven en pauzes te overleggen. Door wegwerkzaamheden was de Alpenstraße tussen  Schneizlreuth en Inzell gesloten tijdens onze reis.  Op de omleiding via de A8 weer een ongeluk. Dus letterlijk overal in de file gestaan.  We hebben (per ongeluk) een stukje Oostenrijk mee gekregen, op een B weg zonder vignet verplichting.  Uiteindelijk door alle staus en routewijzigingen waren we van Königssee tot hotel bijna 5 uur onderweg. En zeker wat mooie stukjes gezien! Weer een Happy Little Accident!

Pas op! Tatzelwurmstraße naar de Sudelfeldpas (Oberaudorf) wordt gebruikt als motorfiets  racebaan!


Het plan

 

De werkelijkheid

Voor de volgende keer:

  1. Stop jn Ruhpolding, net ten westen van Inzell
  2. Wendelstein kabelbaan of tandwiel trein nemen!
  3. Bezoek aan Abdij van de Tegernsee, gesticht in 746.

 

Berghotel Sonnebichl: Sonnenbichl 1, 83707 Bad Wiessee, Duitsland

Prachtige locatie boven het dorp met uitzicht over de Tegernsee. Hotel en restaurant zijn chique en niet goedkoop. Zowel avondeten als ontbijt uitstekend! Kamers zijn wisselend. Wel mooi ingericht, maar sommige zijn zo klein, dat je je er met z’n tweeën bijna niet fatsoenlijk in kunt bewegen. En andere zijn weer erg ruim. Allemaal dezelfde prijs. Hou rekening hiermee als je reserveert!

 

Dag 5: Alpenstraße van Tergensee tot Steingaden
3:30 rijtijd, 200  km

Lunch stop te Kochel, met een bezoek aan het overzichtelijke Franz Marc

Museum. Heerlijke lunch bij het museum en goed getimed met wolkbreuk tijdens museum bezoek!  Deze expressionistische kunstschilder is bekend als een van de oprichters van

Der Blaue Reiter groep, die van 1911 tot 1914 bestond.

 

Top tip : neem zeker de privé weg (6 euro per auto) langs de zuidelijke oever van de Walchensee (richting Niedernach)

Garmisch Partenkirchen is iets te toeristisch en te groot voor ons groepje– we rijden verder!

Volgende keer: benen strekken in het veel kleinere Oberammergau, bekend om houtsnijwerk .

 

Brandstatthof hotel : Brandstatt 1, 86989 Steingaden, Duitsland

Een ruwe diamant, dit hotel! Smaakvol gerestaureerde boerenhoeve, met zes ruime slaapkamers met veel authentieke details. Moderne badkamers! Lekker, gezellig en betaalbaar avondeten, prima ontbijt. Zo veel leuker dan toeristisch Füssen!

 Dag 6:  Vervolg Alpenstraße tot Lindau aan de Bodensee (Konstanz Zee)
2:30 rijtijd, 145 km .
Dat valt dus door heftige stortregens en overstromingen zwaar tegen.

We beginnen de dag met een bezoekje aan de Bedevaartkerk van Wies (Wieskirche), prachtige rococokerk op UNESCO werelderfgoed lijst.(1 spatie i.p.v. 2)15 Minuten vanaf hotel. Kijk op website voor diensten enz. De kerk blijft met enige beperkingen te bezoeken tijdens de dienst.

We slaan Schloss Neuschwanstein & Hohenschwangau te Füssen over. Als je ook deze keus maakt, neem dan de route aan de noordoever van de Forggensee, van Halbech naar Roßhaupten. Scheelt je minimaal 45 minuten stau in Füssen

De Oberjochpas wordt bejubeld als de meest bochtige weg in Duitsland, namelijk 106 bochten in 300 m hoogteverschil. Het aantal bochten lijkt ons zwaar overdreven, maar mooi is het zeker!

Voor de volgende keer, als het niet hoost van de regen. Ten westen van Lindenberg im Allgäu, een bijzonder uitzicht op de Nagelfluhkette bergen vanuit het openbare parkeerterrein van Liebherr Aerospace. Nog verder naar het westen genieten van uitzichten op de de Allgäu en Vorarlberg bergen en zelfs de Säntis bergen in Zwitserland.

En als we niet de hele dag al door een waterval rijden, de volgende keer een korte wandeling naar de Scheidegger Wasserfälle direct buiten Lindenberg

 

Hotel: Premier Inn Lindau: Josephine-Hirner-Straße 4, 88131 Lindau (Bodensee), Duitsland

Niet makkelijk om in Lindau een geschikte en betaalbare overnachting te vinden voor onze groep. Dit hotel is prima en ligt op een industrieterrein ver van het centrum. Wel genoeg parkeergelegenheid en een prima ontbijt. Geen restaurant, noch in het hotel noch binnen wandel afstand, dus met een taxibusje naar een prima restaurant.

Dag 7:  Ochtend Kloster en Kasteel Salem: Middag MAC Museum te Singen.
2:30 rijtijd, 100 km

Er zijn te veel mogelijkheden om deze korte rij dag in te vullen. Gezien aanhoudende plensregen kozen wij voor deze opties.

  • Autotour door de oude binnenstad en haven van Lindau gemaakt, mogelijk niet in lijn met alle verkeersregels maar wel op veel foto’s terechtgekomen. Volgende keer wandelen!
  • Cisterciënser Kloster en Schloss te Salem, gesticht in 1136. Steeds uitgebreid en eigenlijk een klein dorp. Veel te zien binnen en buiten.
  • Hoogtepunt: het MAC – Museum Art & Cars, Parkstraße 1-5, 78224 Singen. Bijzondere collectie auto’s. Mooi opgesteld tussen stemmige kunstwerken. Let op openingstijden!

 

Dit rijtje houden wij in ieder geval tegoed, maar er is nog zo veel meer om van te genieten:

HOTEL & BOARDINGHOUSE DA SABINO: Alpenstraße 15, 78224 Singen

De naam boardinghouse deed me denken aan stapelbedden en cowboys. Gelukkig niet! Zeer betaalbaar, keurig en ruim. Leuke pizzeria beneden, en kegelbaan als je nog zin hebt. Ontbijt in een café aan de overkant. Parkeren in een grote openbare parkeergarage. Aanrader! 

 Dag 8:  Ochtend snelweg, middag Weinstraße

Vandaag op tijd vertrekken! Dan kunnen we ‘s middags genieten van de Weinstraße. Voor de ochtendrit kan je kiezen voor de A81 en A8 snelwegen Singen naar het officiële begin van de Weinstraße te Wissenbourg, of de toeristische route via het Schwarzwald, daarna de altijd drukke A5 naar het noorden.

Middagrit : genieten van Weinstraße tot Bockenheim! Duidelijk is een middag veel te kort. Dus hier houden we heel veel tegoed voor de volgende keer.

Zie https://www.reisroutes.nl/blog/rijn/roadtrip-duitse-wijnroute/ voor meer informatie. Zorg voor een goede kaart als je de route trouw wil uitrijden

 

Bebording voor de Weinstraße vind je meestal in de rits plaatsnaambordjes.

De beauty’s voor de officiële poort van de Weinstraße te Wissenbourg

Schloß Jansen: Wormser Straße 1, 67278 Bockenheim

Geweldige afsluiting van ons avontuur! Dit landhuis is al vijf generaties in de familie. Smaakvol gemoderniseerd. Het is alleen in z’n geheel te reserveren. Een waar paradijs. Wij komen er zeker terug! .

Dag 9: op eigen gelegenheid naar huis!

 Morgan Dealers nabij deze route:

In Duitsland:

Morgan Frankfurt am Main: Orber Str. 4a, 60386 Frankfurt am Main, D; +49694269782014

Morgan Neckar: Mercedesstr. 1, 74366 Kirchheim, Neckar, D; + 49 7143 405140

Morgan Stuttgart: Zementwerk 13, 72622 Nurtingen, D; +49 7022 -213 610

Morgan München: Am Ausbesserungswerk 8, 80939 München, D; +498944455111

In Zwitserland:

Morgan St Gallen:  Wisental 271, Moerschwil 9402, CH; +41718662424

Morgan Basel: GuterStraße 80, , Pratteln, 4133, CH; +41 61 377 66 21

 

 

 

Verslag door Marja Zonnevylle en Dieneke Onderdelinden

 

Exclusief te gebruiken door MSCCH leden. Niet voor verkoop of verdere uitgaven!